Nocy dlatego, że piekłam go na noc w maszynie do wypiekania chleba (program nr 9, najmniejsza waga chleba, stopień zrumienienia skórki 2, czas odpieku 3 h – program do wypieku chleba razowego) nie trzeba go piec ani nocą ani w maszynie, można spokojnie upiec go w piekarniku.
Składniki:
– Mąka orkiszowa pełnoziarnista 350 g
– Semolina durum 100 g (można pominąć zastępując mąką orkiszową lub żytnią razową)
– Garść pestek słonecznika
– Garść siemienia lnianego
– Suche drożdże 1 opakowanie
– 2 łyżki oleju
– Pół łyżeczki soli
– 400-450 ml ciepłej wody (dobrze jest dolewać stopniowo czyli najpierw 300 ml i sprawdzać ile zabierze mąka ale żeby nie było za twarde).
Dodajemy składniki w tej kolejności: woda, olej, sól, nasiona słonecznika, siemię, mąki, drożdże. Jeśli ktoś ma maszynę to wasza praca jest skończona ustawiacie program i samo się zrobi. Możecie jak ja ustawić pieczenie o 22:00 i rano chleb jest gotowy. Jeśli ktoś wyrabia ciasto ręcznie lub za pomocą robota z hakiem to należy wyrobić ciasto ok. 15 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 h w keksówce oprószonej mąką.
Piekarnik trzeba nagrzać na 220°, wstawić chleb, na dno piekarnika można wrzucić 2 kostki lodu. Przez 10 minut pieczemy chleb w 220°, po tym czasie zmniejszamy temperaturę na 200° i pieczemy jeszcze 50 minut. I gotowe
W rzeczywistości jest on ciemniejszy niż na foto.